Ny vri på gammel teknologi

At sauefett smører godt ble kjent allerede på 1940-tallet, nå har fettet tatt av i ny form.
Fluid Film er produktet, Rettedal Bilkontroll er importør. I ti år har Rogaland-bedriften importert sauefettet fra USA. Det meste går til understellsbehandling av bil, men sprayboksene står også i butikkhyllene. Salget over disk gikk lenge dårlig, helt til rogalendingene begynte å levere til landbruksbedrifter.

Da gikk det ikke lang tid før hyllene var tomme. Gules Mekk og Landbruksverksted i Hardanger er blant de som selger produktet, sammen med blant annet Eik Maskin. Gules tok det inn i sortimentet i fjor, og på denne siden av nyttår tok det helt av.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger. Det har tatt av i år, og da er det mest bønder og entreprenører som kjøper, sier Harald Bruhjell hos Gules.

Hos Rettedal er de av samme oppfatning, og må stadig øke lagerbeholdningen.

Det som skiller Fluid Film fra andre sauefett-produkter er at det ikke brukes løsemidler. Det gir en mer avansert fremstilling, men gjør at produktet ikke blir voks-aktig. I følge importøren, Olav Rettedal, kan du fortsatt bli bløt på fingrene flere år etter smøringen med Fluid Film. Det verken størkner eller fordamper. Samtidig setter det seg ikke møkk i smurningen. Selve produktet er sauefett som er tilsatt høyrafinerte petroleumsprodukter. Fettet kryper inn i porene i rust og siden det ikke størkner eller fordamper er det aktivt fungerende over lang tid. Det driver også ut vann.

Når det kommer til bruksområder skal Fluid Film være ganske så universalt. Det kan brukes på kjeder, bolter, hengsler, wirer, el-komponenter og til vinterkonservering. Et eksempel er snøfresere, om de er smurt inn vil ikke snøen feste seg. Det sies også at en bonde så seg lei av å skrape rister i et løsdriftsfjøs hver 14. dag. Han satte inn ristene med sauefett og da gikk det fire-fem måneder før han måtte skrape igjen.


Her kan du se hele artikkelen til Bedre Gardsdrift.
Bedre Gardsdrift, Foto: Magnus Mo Opsahl